Vad är en yesmänniska? Uttrycket finns ju inte i SAOL, men alla verkar ändå ha en mycket bestämd uppfattning om hur hon är, yesmänniskan.Och en sak är i alla fall klar, hon ska inte sammanblandas med jasägaren. Det är i alla fall inte så vi tänker oss yesmänniskan i Yes Group. Jasägaren får ju tankarna att gå till en stackars människa som inte själv rår om sina jan, som inte har någon ryggrad och som styrs av andra människor. För det är klart att man får säga nej i Yes Group. Till exempel när föreläsaren Dain Heer frågade om det fanns något ord som han inte fick säga under eventet fick han förstås det dubbeltydiga svaret: Nej!

Det är inte heller tanken att en yesmänniska alltid måste vara glad och tycka att allt är underbart hela tiden.
Jag har frågat runt lite bland vänner, bekanta och några av våra föreläsare och jag har kommit fram till att jag får lika många beskrivningar som människor  jag frågar. Förstås. Men de har ändå mycket gemensamt. Det verkar som om de flesta är med på att en yesmänniska ser möjligheter, är modig, öppen, nyfikna, delar med sig, styrs av kärlek till livet, är accepterande, medveten, ärlig och vågar säga ja till det som är läskigt och som känns svårt.

Det låter ju underbart. En sådan definition kan jag skriva under på alla gånger. Men vem är då en yesmänniska? Handen på hjärtat måste jag säga att jag inte uppfyller kraven. Men jag skulle gärna vilja. Och jag tror att sanna yesmänniskor är välkomnande och inkluderande. Så vi skulle behöva justera definitionen en smula: En yesmänniska vill se möjligheter, vara modig, öppen, nyfiken, dela med sig, styras av kärlek till livet, vara accepterande, medveten, ärlig och vill våga säga ja till det som är läskigt och känns svårt….

Eller så är det mer ett tillstånd av yessighet, innefattande allt i definitionen. Hm, lockande tanke. Vad tycker du? Fyll gärna på med kommentarer om detta yessiga navelskåderi. :-)

Sen går det ju utmärkt att göra det enkelt också. Det självklara, enkla svaret fick jag av Gary King, vår föreläsare i februari 2010,när jag rågade honom om vad att säga ja betydde för honom.  (fritt översatt) ”Det beror ju helt på frågan och situationen. Om någon frågar mig något jag vill göra säger jag ja. Och då menar jag det. Om någon frågar mig något jag inte vill göra säger jag nej.” Tack för det klargörandet!Nu ser jag i alla fall fram emot att säga ja till Christian Pankhurst på måndag!

 

Gary King